Abdullah Sameer: Den venlige eks-muslimsk pakistaner

 

Abdullah Sameer er en pakistaner, der i dag bor i Canada. Han var en troende muslim, der troede fuldt ud på, at hans elskede Muhammed gennem en periode fra 610-632 fik guddommelige åbenbaringer fra Allah, og at disse åbenbaringer var nedfaldet i Koranen ord for ord. Men Abdullah indså efterhånden, at Muhammed måtte have opdigtet sine åbenbaringer fra Allah.

I dag laver Abdullah tekst- og video-materiale om videnskabelige fejl og moralske problemer i islam, og i lighed med andre eks-muslimske aktivister modtager Abdullah desværre også dødstrusler fra både islamister og også fra ”moderate” muslimer.

Normalt plejer det at være en kombination af videnskabelige fejl og moralske problemer, der nedbryder trosforsvaret hos en muslim. Men for Abdullah var det udelukkende videnskabelige fejl, der nedbrud hans troforsvar, hvorefter han indså at Muhammed havde opdigtet Koranen af sin fantasi. For Abdullah var det uvæsentligt, at der var moralske problemer i islam. Når f.eks. Allah siger at mænd skal slå ulydige kvinder, påvirkede sådan en information ikke Abdullah synderligt. Hans tankegang var dengang, at siden det var den almægtige Allahs formaninger, så var sagen afgjort! For hvem har den frækhed at gå imod den almægtige Allah! Det var nemlig først efter at Abdullah blev ateist, at han nu synes, at det er et problem at Allah tillader kvindevold. – Dette er en tænkevækkende information, der viser, at moralske problemer i islam alene ikke nødvendigvis altid rykker ved en muslims holdning til islam.

Som vi skal se, så var det (næsten) udelukkende videnskabelige fejl, der var udslagsgivende for at Abdullahs trosforsvar blev nedbrudt og efterhånden indså at Muhammed havde opdigtet Koranen af sin fantasi.

 

Abdullah Sameers forklaring på hvorfor Koranen ikke er guddommeligt fra Allah

Den 11. august 2016 publicerede Abdullah en video på YouTube med titlen ”Leaving Islam After Promoting It For 15 Years” (dansk: ”Forlader Islam Efter At Have Promoteret Det For 15 År”).

I videoen, som er henvendt til tidligere trosfæller i Canada, fortalte Abdullah sin historie og begrundelse for at forlade islam, da der var opstået rygter om, at det var et jødisk komplot mod islam.

Videoen kan ses ved at klikke her på engelsk, men denne hjemmeside har oversat talen på dansk, og endda henviser direkte til emnerne mht. videnskabelige fejl i Koranen.

Abdullahs begrundelse for hvorfor han blev overbevist om, at Muhammed havde opdigtet Koranen og at Koranen ikke var Allahs ord, lød sådan her:

>>Hej alle sammen

Jeg vil dele min historie og nogle detaljer. Jeg var ligesom tøvende med at lave en video, men ved I hvad? Jeg troede måske jeg skulle gøre det, fordi nogle folk troede måske, du ved, at jeg måske ikke er en rigtig person. Nogle folk troede, at der var en jødisk konspiration i gang og alle slags idéer derude… Så, jeg ville lave en video for at vise, at jeg er en rigtig person.

Du ved, jeg blev født i en ismaili familie. Min far er ismaili, min mor er sunni, og jeg blev opdraget som en ismaili. Og omkring ved måske 18-årsalderen eller deromkring i gymnasietiden fandt jeg (sunni) islam. Nogle venner inviterede mig til at læse Koranen og jeg begyndte at læse den. Jeg begyndte at bede, du ved, hvad der blev kaldt namaz eller salah, og jeg bliv virkelig opstemt. Jeg fandt Koranen og jeg blev virkelig opstemt af det. Jeg kunne virkelig lide det og jeg sagde ”hey, det er Guds budskab til mig”. Jeg læste den ikke alt for kritisk. Jeg følte ligesom… jeg kiggede ind til lidt om andre religioner og ting og jeg følte det er bare instinktivt, og jeg følte ligesom ”det er noget godt, noget jeg ville følge, Guds budskaber”. Og jeg begyndte at bede fem gange om dagen. Og eventuelt tog jeg et dybt dyk i islam. Jeg begyndte at følge det med alt mit hjerte og hovedet. Lige inden nogle få dage efter at jeg begyndte på universitet og så blev jeg gift og så… hvad mere, og jeg startede med at arbejde. Så, da jeg arbejdede, jeg prøvede bedst at implementere islam. Jeg ville bede selv i kontoen. Jeg ville finde en opgang, som jeg ville gå og bede, hvor jeg kunne. Og jeg ville – hvis jeg havde en bederum – jeg ville invitere andre folk til at bede med mig. Og selv i universitetet i midten af eksamenerne ville jeg stoppe for at bede. Jeg ville spørge dem ”kan jeg gå ud for mine aftensbønner for Maghrib-bønnen (ved solnedgang)”.

Og ja, jeg fulgte det med det bedste af min evne for at være ærlig. Jeg troede inderligt på islam. Jeg plejede at give nogle DVD’er og jeg lavede nogle DVD’er af mig selv med nogle islamiske videoer. Jeg plejede at gå fra moske til moske og video-optage lektionerne og konferencer. Og jeg ville promovere det, fordi jeg følte i mit hjerte, at det var den sande religion. Jeg ville have at folk gik til Jannah (paradis). Jeg ville have, at Allah skulle være tilfreds med mig. Jeg ville følge profeten og så det er hvad jeg gjorde. Jeg skabte en hjemmeside ”lightuponlight.com” og eventuel en anden en, ”versebyversequran.com” også. For at promovere islam, fordi jeg troede på det. Og der er fortsat en bunke videoer der, hvis du går og ser, at jeg videooptog mig selv. Nogle af lektioner og noget af det andre, som jeg fik tilladelse til for at putte online. Så, det er hvad jeg gjorde og da jeg begyndte at arbejde, ville jeg undgå jobs, der var involveret med riba (åger/rente), alt som havde noget med banker. Jeg ville ikke arbejde for nogen banker. Jeg ville ikke arbejde i medie-industrien som TV eller musik. Personligt ville jeg undgå at lytte til musik, jeg ville ikke lade mine børn lytte til musik. Jeg ville endda putte mine børn i islamiske skoler så meget som jeg havde råd til det, selvom det er dyrt her i Canada. Jeg mener, det er hvad du gør, ikk’? Hvis du er en muslim og du vitterligt tror i hele i dit hjerte. Jeg plejede at leje, og jeg havde ikke et boliglån, fordi jeg troede på det.

Nu kom et sted i mit liv, hvor jeg begyndte at have en lille smule tvivl her og der. Små tvivl. Og eventuelt, du ved, jeg var for en år…. to år siden…. Jeg var i tvivl.

Jeg diskuterede med en ven online, og han nævnte at en masser af historier i Koranen faktisk kommer fra jødisk folkekultur. Jeg blev overrasket over det. Ligesom “jødisk folkekultur?”. Jeg sagde: “Nej, nej, du mente det kommer fra Bibelen eller den hebraiske Tora”. Og da jeg undersøgte det nærmere, fandt jeg ud at, der faktisk er en masser af historier, der kommer fra Talmud, som faktisk er jødiske kommentarer og jødiske historier og grundlæggende rabbineres kommentar af traditionerne, så det har ikke en guddommelig oprindelse.

Og jeg havde også et stort problem med historien om ”Dzul Qaynayn”, den stamme som Dzul Qaynayn, han låste den stamme af Gog og Magog. Gog og Magog bagved en kæmpe bygning bygget af kopper og jern. Og jeg undrede mig: ”Hvor er det sted? Hvordan kan det være, vi ikke kan finde det? Vi har Google Earth og alt muligt, og hvordan kan vi ikke finde det?”. Så, det var en anden tvivl og så forlod jeg islam for én dag.

Men så besluttede jeg at lægge min tvivl til siden. Jeg er muslim, jeg vil gå til Jannah (paradis), jeg vil tro på Allah og jeg blev Muslim et år mere. Og så sidste år, for en år siden, forlod jeg virkelig faktisk islam for bestandigt. Jeg var i en Ramadan præ-iftar halaqah (lektioner), og sheiken sagde “Allah holder himlen oppe uden nogen søjler”, og dette vækkede mine tvivl om, at hvis Koranen virkelig er fra Gud, skaberen af universet, den ene, der ved alt ting… hvorfor beskriver han verden på en måde, der var det syvende århundredes forståelse af verden? Som at skyerne ikke har… okay, vi ved at skyet ikke har nogen søjler, som du kan se, men der er ikke behov for søjler, for vi er ligesom bare et bold i rummet. Skyerne er blot tomhed, og det er bare tomheden af rummet, så der er ikke brug for nogen søjler, hverken synlige eller usynlige.

Og der er mange ting ligesom det. Som Solens og Månens baneløb. Hvorfor beskriver Allah et baneløb af Solen og Månen? Vi kender Månens baneløb rundt om Jorden, det giver mening. Men Solens baneløb? Hvad baneløb ville det være? Jeg undersøgte det. Jeg fandt “Ved du hvad, der er et baneløb, det er 300 millioner år baneløb af Solen rundt om Mælkevejen” som intet har at gøre med menneskeheden i øvrigt. Fordi det er fuldstændigt ubrugeligt. Men selvfølgelig at på det tidspunkt muslimerne ville have troet, at det baneløb er et baneløb af Solen rundt om Jorden og selv Sahih (autentisk) hadith… profet Muhammed spurgte hans ledsagere: “Ved du hvor Solen går på det tidspunkt af Maghrib (solnedgang)?”, og de sagde “Allah ved bedst og hans budbringer ved bedst”, og han sagde, “den går under Allahs trone”. Nu ved vi, at Solen faktisk er der, og det er faktisk Jorden, der går rundt om Solen. Så, denne en og mange andre ting…. de gav ikke mening for mig hvorfor skaberen af universet laver sådanne fejl eller beskriver det på en måde, der ikke giver noget som helst mening.

Nu baseret på nye informationer, det fik mig til at tænke “Er Allah skaberen? Eller kommer det fra en mand, der livede i det syvende århundrede, som troede på disse ting og som sådan skrev dem ned efterhånden?”.

Og så er der en historie i Koranen, som jeg sagde Dzul Qaynayn. Hvor er Gog og Magog? Det skal forestille, at millioner og atter millioner af dem er fanget bagved denne dam. Vi har ikke fundet sådan en kæmpe bygning nogen steder i verden. Jeg mener selv nogle af …. jeg tror det var Umar, som gik og ledte efter det, og de kunne ikke finde det. Jeg mener, det giver slet ikke mening, vel? Og sådanne ting fik min tvivl til vokse og vokse, og eventuelt nåede jeg til det sted, hvor jeg sagde “dette kan ikke være fra Gud. Jeg tror ikke på det mere”. Fordi min tvivl blev større end min tro. Da jeg begyndte at kigge på ethver af påstande i Koranen, at Koranen faktisk er fra Gud…. som foster, bjergene, og alle disse ting inklusivt sproget, jeg fandt dem pladask. For eksempel foster, alt det du skal gøre er at kigge på disse ting i detaljer for at se hvordan folk mispræsenterer Koranen til at være en videnskabelig ting, når det faktisk ikke er det. Disse historier var ment til at være som at bringe dig til at huske Gud og for at sige “se! hvor fantastisk det er hvordan fosteret vokser!”. Det var ikke ment til at være videnskabelige akkurat. Når du kigger på det i dybden, du vil finde den ide helt forkert. Og det samme ting med historierne i Koranen. Hvis de var rigtige historier, hvorfor er det at vi finder vanskeligheder med at verificere disse fakta? Jeg vil lave en anden video om Dzul Qaynayn i fremtiden.

Det er et længere emne, men for at opsummere det: Jeg tror bare ikke, at der er en mulighed, at det faktisk kom fra et guddommeligt væsen, den bog Koranen. Og når du kigger ind i den vil du finde mange ting, der ikke hænger sammen. Det er derfor jeg har forladt islam på trods af alt den investering jeg har lagt i det, følelsesmæssigt investering, og min personlighed. Mine venner I ved, at alt var islam til mig. Så det var et stort tab, du ved, at miste Gud.

Og nogle mennesker vil gerne vide, hvad jeg tror på nu. Jeg tror ikke, der er en Gud. Så jeg er ateist. Men hvis nogen ville spørge “Jamen, hvor kommer alting fra?”, da ville jeg sige “Jeg lærer stadigvæk, og jeg tror ikke, vi har alle de svarene. Men det er muligt, at der er en kraft udenfor universet. Jeg ved ikke, om du ikke ville kalde det ”Gud” nødvendigvis… du kunne kalde det Gud… Hvis du ikke ville kalde det nødvendigvis Gud… Men en kraft, en magt, et væsen, der gjorde alting til det, det er. Men det væsen, fra hvad jeg kan fortælle, er enten ligeglad med os eller vil ikke vide af os, er ikke interesseret i os. Den besvarer ikke dua (bønner). Hvis du kigger på verdens tilstand i dag, alt det lidelse og smerte… det ser ikke som om, der er en Gud derude, der passer på os, der kigger efter os, og det er faktisk hvad jeg tror, det er, hvis der er en skaber, så ved han intet om os eller også er han ligeglad om os, og derfor lader alt det ting ske.

Og derfor er jeg ateist, fordi jeg ikke tror, der er en Gud. Men hvis der er en skaber derude, jeg mener, måske har han ikke en personlighed. Måske det er bare en kraft eller magt… du ved.<<

CITAT SLUT

 

Kilder og henvisninger

Abdullah Sameers hjemmeside: https://friendlyexmuslim.com/

Abdullah Sameers gamle youtube-side: https://www.youtube.com/@AbdullahSameerVideos/featured

Abdullah Sameers nye youtube-side: https://www.youtube.com/@FriendlyExmuslim/featured

Twitter-profil: https://mobile.twitter.com/abdullahadam